LO og NHO har ikke greid å bli enige i årets lønnsoppgjør. Mandag skal partene møtes hos Riksmekleren. Dersom de ikke blir enige, kan det bli streik fra onsdag 2. april.

Det er i forhandlingene for den konkurranseutsatte industrien, kjent som frontfaget, som nå er på oppløpet. Resultatet i frontfaget legger normalt rammene for alle andre lønnsoppgjør i år, også de i stat og kommune.

LO har tatt NTL-organiserte i SINTEF og Norsk institutt for naturforskning i sitt streikeuttak, som omfatter nærmere 27 000 fagorganiserte. På overenskomsten for forskning og undervisning er også trondheimsbedriften Rise Fire Research omfattet av uttaket.

Forhandler kun om lønn

Året oppgjør er et mellomoppgjør. Det betyr at det kun skal forhandles om lønn. LOs hovedkrav er økt kjøpekraft.

− Industrien går så det griner. Det er et rom for et godt og solid oppgjør, som gir økt kjøpekraft. Vårt utgangspunkt er derfor både enkelt og rettferdig. Vi skal ha vår del av kaka, sier LO-leder Peggy Hessen Følsvik.

Heller ikke YS og NHO har blitt enige, og også dette oppgjøret skal til Riksmekleren.

Justerer opp forventet prisvekst

Fredag kom den endelige rapporten fra Det tekniske beregningsutvalget for lønnsoppgjørene (TBU). TBU anslår nå at prisveksten i 2025 vil bli på 2,7 prosent. Denne oppjusteringen ble kjent tidligere i måneden.

Det er 0,2 prosentpoeng høyere enn i den foreløpige rapporten fra TBU som kom i februar.

De nye TBU-tallene gir et anslag for lønnveksten i industrien på 5,2 prosent i 2024. Det er nedjustering fra 5,4 prosent i TBU-rapporten fra februar. I begge rapportene er lønnsveksten i staten i 2024 beregnet til 5,4 prosent og 4,9 prosent når Forsvaret ikke regnes med.

Les også: